Celozrnné vdolečkyVdolečky z celozrnné mouky - lehká svačinka, která chutná nejlépe s džememČas přípravy: 60 min Počet porcí: 12 vdolků Kalorie: 168 / 1 porce Kalorie: 241 / 100 g Zobrazit podrobné nutriční hodnoty : |
|
Potřebujete potraviny: Mouka polohruba: 500 g (celozrnná) Mléko: 250 ml (vlažné) Voda: 125 ml (vlažná) Olej slunečnicový (na vymazání) Droždí: 1 kávová lžička (sušené) Sůl: 1 kávová lžička Potřebujete náčiní: Mísa velká Hnětač elektrický Vál Lívanečník Váleček |
Postup přípravy: Krok 1: Mouku, sůl, cukr, droždí,mléko a vodu zaděláme v míse na nelepivé, hladké pružné těsto. Krok 2: Velkou mísu vymažeme olejem, z těsta vytvoříme kouli, kterou necháme v míse přikryté utěrkou asi hodinu v teple kynout. Krok 3: Vykynuté těsto přeneseme a pomoučněný vál, zlehka propracujeme a vyválíme na placku silnou asi 1 cm. Krok 4: Kolečkem (případně šálkem) vykrájíme 12 vdolečků, které necháme ještě asi půl hodinu přikryté utěrkou v teple dále kynout. Krok 5: Vymažeme lívanečník a vdolky na něm zvolna opečeme z každé strany dozlatova asi 7 minut, aby byly dobře propečené i uvnitř. Krok 6: Vdolečky jsou výbornou svačinkou,chutnají nejlépe s máslem a džemem. |