Hovězí kýta na červeném víněMarinovaná hovězí kýta s omáčkou z kořenové zeleniny, koření, smetany a červeného vínaČas přípravy: 150 min Počet porcí: 4 porce Kalorie: 335 / 1 porce Kalorie: 73 / 100 g Zobrazit podrobné nutriční hodnoty : |
|
Potřebujete potraviny: Hovězí kýta: 1000 g Víno červené: 0.5 l Mrkev: 2 ks (oloupané, nakrájené na kostky) Cibule: 2 ks (nakrájená) Ocet vinný červený: 100 ml (jemný) Smetana zakysaná: 100 ml Sádlo: 3 polévkové lžíce Nové koření: 0.5 kávové lžičky Pepř: 0.5 kávové lžičky Petržel: 2 ks (oloupané, nakrájené) Bobkový list: 2 ks Sůl Chléb žitný: 1 ks (krajíc) Potřebujete náčiní: Velký hrnec Velký kastrol Mixér |
Postup přípravy: Krok 1: Příprava marinády: Do hrnce vložíme připravenou zeleninu, víno, ocet, veškeré koření a vše asi 5 minut povaříme. Krok 2: Do hrnce vložíme maso a za občasného obracení ho v chladu po dobu 24 hodin marinujeme. Krok 3: Maso vyjmeme, necháme okapat, osolíme a opepříme. Krok 4: V kastrolu rozehřejeme sádlo a maso na něm ze všech stran důkladně osmažíme. Krok 5: K masu připojíme zeleninu, osmahneme, a zalijeme polovinou marinády. Krok 6: Maso dusíme pod pokličkou asi 2 hodiny, občas podlijeme zbytkem marinády nebo vodou. Hodinu před koncem vaření přidáme na zahuštění krajíc rozdrobeného chleba. Krok 7: Když je maso měkké, vyjmeme ho, necháme okapat a nakrájíme na plátky. Krok 8: Vyjmeme koření, omáčku rozmixujeme, vmícháme smetanu, dochutíme a prohřejeme. Krok 9: Plátky masa přelité omáčkou servírujeme nejlépe s houskovými knedlíky. |