Sněhový citronový moučníkMoučník z citronového těsta ozdobený nadýchaným sněhemČas přípravy: 80 min Počet porcí: 8 porcí Kalorie: 553 / 1 porce Kalorie: 255 / 100 g Zobrazit podrobné nutriční hodnoty : |
|
Potřebujete potraviny: Voda: 620 ml Cukr: 425 g Mouka hladká: 250 g Citróny: 4 ks (nastrouhaná kůra+vymačkaná šťáva) Máslo: 125 g (vychlazené, nakrájené na kostičky) Bramborová moučka: 90 g Vaječný žloutek: 5 ks Cukr moučka: 30 g Sůl: 0.5 kávové lžičky Vaječný bílek: 5 ks Potřebujete náčiní: Trouba Koláčová forma o průměru 25 cm Mísa velká Vál Kastrol Šlehač elektrický |
Postup přípravy: Krok 1: Do mísy vložíme mouku, sůl a moučkový cukr. Přidáme máslo a zpracujeme ručně na drobenku. Krok 2: Přidáme 1 žloutek a asi 20 ml vody. Propracováním vznikne měkké hladké těsto, které vložíme do igelitového sáčku a v lednici necháme asi 30 minut vychladit. Krok 3: Formu na koláč vymažeme tukem. Krok 4: Vychlazené těsto vyválíme, vyložíme jím formu, a koláčový korpus pečeme asi 10-15 minut v předehřáté troubě. Krok 5: V kastrole svaříme 400 ml vody, do které přidáme 200 ml studené vody smíchané s bramborovou moučkou. Povaříme krátce do zhoustnutí, přidáme citronovou kůru a šťávu a 175 g cukru. Až hmota zchladne, zašleháme do ní 4 žloutky a rozetřeme na předpečený korpus. Krok 6: Ušleháme bílky na tuhý sníh a zašleháme do něj postupně 250 gr cukru.Sníh ozdobně (nejlépe sáčkem na zdobenís trubičkou) nastříkáme na celý povrch korpusu. Krok 7: Naplněný předpečený korpus opět vložíme do trouby a pečeme dalších ca. 40 minut dozlatova. Krok 8: Moučník nakrájíme a podáváme teplý nebo studený. |