www.CelySvet.cz - recepty online, encyklopedie: pokojové rostliny, psi, kočky, státy

Lasagne

Vrstvené těstoviny zapečené s mletým masem, rajčaty, bílou omáčkou a dvěma druhy sýrů


Čas přípravy: 90 min
Počet porcí: 4 porce
Kalorie: 776 / 1 porce
Kalorie: 91 / 100 g

Potřebujete potraviny:
Hovězí mleté maso: 1000 g
Celer řapíkatý: 6 ks (nakrájené řapíky)
Mléko: 600 ml
Rajčata : 400 g (půlená)
Vývar hovězí: 300 ml
Lasagne: 175 g (předvařené)
Sýr čedar: 125 g (nastrouhaný)
Cibule : 2 ks (nakrájené)
Mouka hladká: 90 g
Protlak rajčatový: 4 polévkové lžíce
Máslo: 60 g
Sýr parmezán: 30 g (nastrouhaný)
Petrželka: 2 polévkové lžíce (nasekaná, na ozdobu)
Olej olivový: 2 polévkové lžíce
Česnek : 1 ks (2 stroužky utřené)
Cukr: 1 kávová lžička
Hořčice: 1 kávová lžička (dijonská)
Muškátový oříšek: 0.25 kávové lžičky
Sůl
Pepř

Potřebujete náčiní:
Pánev hluboká
Pánev
Mísa žáruvzdorná zapékací velká

Postup přípravy:
Krok 1: Příprava masové omáčky: v hluboké pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm do zhnědnutí mleté maso. Přidáme 45 g mouky a ještě chvíli mícháme.

Krok 2: Přidáme vývar,rajčata, celer, cibuli,česnek, rajský protlak, cukr a sůl a dusíme pod pokličkou asi 60 min.

Krok 3: Příprava bílé omáčky:na menší pánvi rozehřejeme máslo,přidáme 45 g mouky a připravíme za stálého míchání jíšku. Přilijeme po troškách mléko, vmícháme hořčici, muškátový oříšek a osolíme.

Krok 4: Velkou zapékací mísu vymažeme olejem a poklademe do ní třetinu připraveného mletého masa, nalijeme na něj třetinu bílé omáčky, posypeme čedarem a parmezánem. Vrstvy pokryjeme polovinou lasagní. Celý postup opakujeme tak, aby poslední vrstva byla sýrová.

Krok 5: Zapékací mísu vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 60 min do zlatohněda. Lasagne naporcujeme a ozdobené petrželkou ihned podáváme.



Všechny recepty online na www.CelySvet.cz :