ROSTLINNÝ SVĚT
V lidovém léčitelství se její šťáva vkapává do nosu při postižení rýmou
Cibule se sklízí v průběhu srpna a září. Je vynikajícím preventivním prostředkem proti infekčním zánětlivým onemocněním. Podává se ve formě šťávy, která se přidává do čaje. Je rovněž účinným prostředkem proti kašli, zahlenění, chrapotu, zánětu průdušek a angíně.
V lidovém léčitelství se její šťáva vkapává do nosu při postižení rýmou. Při bodnutí hmyzem je účinné přiložit kolečka pokrájené cibule.
Cibule obsahuje silici, jež má výrazný dezinfekční účinek. Je také bohatá na vápník, fosfor, fluor, vitamíny A, B, C, E a další látky.
Cibule má samozřejmě bohaté využitý v kuchyni, kde se většina pokrmů bez ní neobejde. Podle některých zpráv se dokonce v zeních, kde pojídají cibuli v syrovém stavu, vyskytuje rakovina velmi zřídka. Z historie je známo, že cibule byla zeleninou Řeků i Římanů, odkud se její obliba rozšířila do celé Evropy.
Sirup
Dvě středně velké cibule pokrájíme a zalijeme medem nebo prosypeme cukrem. Necháme půl dne stát. Užíváme 3krát denně po lžičce při kašli a zahlenění.
UPOZORNĚNÍ!!!
Při využívání léčivých účinků rostlin se vždy poradíme s lékařem !!!
Článek v rámci spolupráce poskytla webová stránka:bylinky.kvalitne.cz
|